Maksakirroosi ja sen aiheuttama Askiitti

Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuolee Suomessa vuosittain yli 500 ihmistä. 

 

 

 

 

 

 

Mies, 45 v. alkoholin käytöstä johtuva maksakirroosi.

1) Maksakirroosi, syyt

Maksakirroosissa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Maksakirroosi on monien maksasairauksien loppuvaihe. Yleisin aiheuttaja on alkoholi ja vyötärölihavuuteen liittyvä rasvamaksa.

Askiitti (Ascites) on epänormaali nesteen kertyminen vatsaan. Askiitin ilmaantuminen maksakirroosipotilaalle katsotaan yleensä merkitsevän sitä, että potilas on taudinkulun loppusuoralla tai itse asiassa jo "kalkkiviivoilla". Ainoa parantava hoito on maksansiirto, joka tulee kysymykseen vain harvoissa tapauksissa.

 

 

 

 

 

Askiitti ja nesteestä pullistunut vatsaontelo

 

 

 

2) Askiitti

Askiitti (Ascites) on epänormaali nesteen kertyminen vatsaan. Askiitin ilmaantuminen maksakirroosipotilaalle katsotaan yleensä merkitsevän sitä, että potilas on taudinkulun loppusuoralla tai itse asiassa jo "kalkkiviivoilla". 

Ainoa parantava hoito on maksansiirto, joka tulee kysymykseen vain harvoissa tapauksissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nesteen kertyminen vatsaan

Loppuvaiheessa maksakirroosiin liittyy monia vaikeita oireita. Suurin osa aiheutuu siitä, että toimivaa maksakudosta on jäljellä liian vähän hoitamaan maksan monia tehtäviä. Keltaisuus johtuu siitä, että maksa ei pysty poistamaan verestä punasolujen hajoamistuotteena syntynyttä bilirubiinia. 

Väsymys ja lopuksi tajunnan häiriöt johtuvat vereen kertyneistä aineenvaihduntatuotteita, joita maksasolut normaalisti käsittelevät. Kirroosimaksa ei pysty tuottamaan riittävästi valkuaisaineita ja hyytymistekijöitä, mistä seurauksena on turvotuksia ja vuototaipumusta.

Pitkälle edennyt maksakirroosi johtaa niin vaikeisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, että ne vaikuttavat myös aivojen toimintaan. Tämä voi ilmetä tajunnan laskuna ja jopa syvänä tajuttomuutena, jota kutsutaan maksakoomaksi. Maksakooma on hyvin vakava hengenvaarallinen tila.

Maksakirroosin myöhäisvaiheessa vatsaontelon sisään kertyy nestettä eli askitesta. Sitä kehittyy muun muassa siksi, että vatsan elimistä maksaan johtavan porttilaskimon paine nousee, jolloin nestettä tihkuu vatsaonteloon. Askiteksen kertyminen on merkki vakavasta maksasairaudesta. Porttilaskimon kohonnut paine aiheuttaa myös ruokatorven laskimoihin suonikohjuja, jotka voivat puhjeta ja aiheuttaa hengenvaarallisen verenvuodon.

Askitesta voidaan vähentää nesteenpoistolääkkeillä (diureeteilla) ja vaikeimmissa tapauksissa sairaalassa poistamalla nestettä onton neulan kautta.

Vaikeassa maksakirroosissa ainoa hoitokeino on maksansiirto. Jos maksakirroosin syynä on alkoholi, maksansiirtoa voidaan harkita vasta kun potilas on osoittanut pystyvänsä raittiuteen olemalla useita kuukausia raittiina.

Siinä vaiheessa, kun vatsaonteloon on kehittynyt nestettä, kirroosipotilaista melkein puolet kuolee vuoden kuluessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maksakirroosipotilas, noin 2 viikkoa ennen sairauden aiheuttamaa kuolemaa..